
Robotassistert laparoskopisk høyre nyrereseksjon av en 7 cm exofyttisk tumor
De tre hyppigst forekommende nyrekreftformene er: Klarcellet nyrecellekarsinom (70–80 %), papillært nyrecellekarsinom (10–15 %), som ikke lenger deles inn i type I og II, og kromofobt nyrecellekarsinom (4–5 %). Videre finnes samlerør/collecting duct-karsinom som utgjør en meget liten gruppe, < 0,5 %, men de er svært aggressive og har en dårlig prognose.
Utover de vanlige subtypene av nyrecellekarsinomer beskrevet i 2022 WHO klassifikasjonen, utgjør andre typer nyresvulster ca. 10 %. Flere av disse er relativt sjeldne, noen sporadiske og andre familiære karsinomer. Andre går inn under «ikke klassifiserbare karsinomer». I noen tilfeller behandles disse annerledes enn de tre hyppigste nyrecellekarsinomene. Man bør spesielt tenke på disse hos unge pasienter og morfologi som ikke er helt typisk for de vanlige subtypene.
Det tidligere Fuhrman graderingssystemet er erstattet av det såkalte WHO/ISUP graderingssystemet, som kun vurderer nukleolen, og er implementert og validert for klarcellet og papillært nyrecellekarsinom (Moch et al., 2016).
Se:
Helsedirektoratets handlingsprogram for nyrekreft for ytterligere opplysninger.